top of page

Jordbro Engsø – Naturgenopretning med effekt på miljø og biodiversitet

Opdateret: for 14 timer siden

Svale ved Jordbro Engsø
Svale ved Jordbro Engsø. Foto: Michel Strøm Tandrup

Beliggende øst for Skive ligger Jordbro Engsø – en lavvandet sø på ca. 115 hektar, som blev genskabt på tidligere landbrugsjord. Jordbro Engsø naturgenopretning er et tydeligt eksempel på, hvordan naturgenopretning kan forene miljøindsats, biodiversitet og rekreativ værdi.


Projektet blev gennemført i 2016 og omfattede nedlæggelse af pumpelag, fjernelse af dræn og hævning af vandstanden over ca. 141 ha, hvoraf selve søfladen udgør omkring 115 ha. Initiativet var en del af et bredt samarbejde mellem Skive og Viborg kommuner, Naturstyrelsen og en række lokale aktører og har kunnet gennemføres takket være en stor velvilje og fleksibilitet ved de berørte lodsejere..



Kvælstoffjernelse og vandmiljø

En af de vigtigste økologiske funktioner ved Jordbro Engsø er fjernelsen af kvælstof. Ifølge Naturstyrelsen fjerner projektet ca. 10,7 tons kvælstof årligt fra oplandet til Jordbro Å. Dette sker primært gennem denitrifikation – en biologisk proces, hvor kvælstof omdannes til kvælstofgas og forlader økosystemet.


Resultatet er en mærkbar reduktion i udledningen til Hjarbæk Fjord, som er et af de fjordområder i Limfjorden, hvor der tidligere har været problemer med iltsvind og dårlig økologisk tilstand. Vådområdet bidrager dermed til en bedre vandkvalitet og er en vigtig del af den samlede indsats i Limfjordsoplandet.


Den store belastning med kvælstof i danske fjorde og kystvande er en velkendt udfordring, og Jordbro Engsø er et konkret bud på en del af løsningen. Projekter som dette er blandt de mest omkostningseffektive virkemidler i Danmarks vandområdeplaner og bidrager direkte til at opfylde EU's vandrammedirektiv.


Biologisk mangfoldighed og arter


Ud over kvælstoffjernelsen har genopretningen givet markante gevinster for biodiversiteten. Engsøen fungerer i dag som levested og rasteplads for et væld af dyrearter. Man kan blandt andet opleve:


  • Skestorke, der filtrerer smådyr fra det lavvandede vand

  • Oddere, der kan observeres ved søens vandkant

  • Vandflagermus (Myotis daubentonii), der jager insekter lavt over vandoverfladen ved skumringstid


Også vegetationen er i udvikling. Siv, tagrør, pil og fugtighedskærende urter præger bredderne, og der opstår gradvist et rigere og mere dynamisk økosystem.


Udsigt over Jordbro Engsø
Foto: Naturstyrelsen

Friluftsliv og formidling


Området er åbent for offentligheden og udstyret med:


  • Fugleskjul og udsigtsplatforme

  • Stisystemer og trampestier

  • Toilet, parkeringsplads og madpakkehus


Der er også opsat plancher med formidling af natur og vandmiljø, og stedet bruges jævnligt til undervisning, naturture og fotografering.


Samlet effekt og betydning


Jordbro Engsø illustrerer, hvordan naturgenopretning kan skabe konkrete forbedringer i miljøtilstand, samtidig med at det åbner for naturoplevelser og øget biodiversitet. Det er et eksempel på, at vi ikke altid behøver at bygge nyt for at skabe noget værdifuldt. Nogle gange handler det om at trække os lidt tilbage og give plads til naturen.


Kilder og yderligere information


bottom of page